-->

İnek sütü alerjisinde kullanılan mamalar




Anne Sütü ile Beslenen Bebeklerde Eliminasyon:
Anne sütünde, inek sütü proteinleri bulunabilir. Bu yüzden annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkartılıp, anneye günlük 1 gr kalsiyum desteği eklenmelidir. Anne sütüne devam edilmelidir.

Anne Sütüne Ek Olarak Mama Alan veya Sadece Mama ile Beslenen Bebeklerde Eliminasyon:
Eğer bebek anne sütü ile beslenirken sorun olmuyor, inek sütü bazlı mama verildiğinde sorun oluyorsa mama kesilip anne sütüne devam edilir. Annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılmaz. Eğer anne sütü yetersiz ve mama takviyesi gerekiyorsa hastaya inek sütü protein alerjisinin tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir mama başlanır.

İnek sütü protein alerjisinin tedavisinde kullanılan mamalar:
İnek sütü protein alerjisinin tedavisinde kullanılacak mama, ucuz, güvenli (inek sütü ile çapraz reaksiyon vermeyen) ve güzel tatlı olmalıdır. Aynı zamanda hastanın besin ihtiyacını karşılamalı ve tolerans gelişimini hızlandırmalıdır.

İnek sütü protein alerjisinin tedavisinde kullanılacak mama çeşitleri:
a. İleri derece hidrolize mamalar (eHF): İnek sütünün hidrolize edilmesi sonucu elde edilen ileri derece hidrolize mamalardaki peptidlerin molekül ağırlığı <3000 kDa’dır. İnek sütü protein alerjili çocukların %90’ı tarafından iyi tolere edilirler ve hipoalerjen mama seçiminde ilk tercih olmalıdırlar.

b. Aminoasit bazlı mamalar (AAF): Molekül ağırlığı ileri derece hidrolize mamalardan daha düşüktür ancak daha maliyetlidir. Az miktarda alerjenik proteinler ihtiva ettiğinden dolayı anafilaksi, alerjik eozinofilik özafajit, inek sütü proteini ile ilişkili enterokolit, çoklu besin alerjisi gibi ağır olgularda kullanılması önerilmektedir. Araştırmalara göre aminoasit bazlı mamalar ile ileri derece hidrolize mamalar arasında tolerans ve besin değeri açısından önemli bir fark yoktur.

c. Soya bazlı mamalar: İnek sütü protein alerjili bebeklerde soya alerjisi bulunma olasılığı %10-50’dir. Bu nedenle soya alerjisi açısından hasta değerlendirildikten sonra başlanması gerekir. Diğer mamalara göre daha ekonomik ve güzel tatlıdırlar. Ancak, içerdikleri fitoproteinlerin östrojen etkisi göstermesi nedeniyle özellikle 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmaları önerilmez.

d. Keçi sütü bazlı mamalar: İnek sütü alerjisi olan bebklerde keçi sütüne de alerji olma ihtimali % 90 lara kadar yükselebildiğinden, bu bebeklerde kullanılmamalıdır.

Büyük çocuklarda eliminasyon diyeti:
Süt ve yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerini diyetten çıkarılmalıdır. Hastalar büyüme ve gelişmeleri geriliği açısından yakın takip edilmeli, A vitamini, D vitamini, kalsiyum ve protein eksikliği açısından periyodik olarak izlenmelidirler. Hastanın kendisi ve ev ve okul ortamında bulunan kişiler inek sütünden kaçınmak için alınması gereken önlemler ve olası reaksiyonlara müdahaleler konusunda eğitilmelidir. Lokanta, pastane gibi yerlerde tüketilen besinlerin bir çoğunda süt ve süt ürünleri bulunduğu için bu gibi yerlerde yemek yenilirken dikkatli olunmalıdır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.